Yhdistys
Tavoitteet
Ajankohtaista
Yhdistyshistoriaa
Museokahvila
Kokoelmat yms.

YHDISTYS

Wanhanajan Puoti-Yhdistys ry. on keräilijöiden, kaupan ja teollisuuden perinteenvaalijoiden perustama yleishyödyllinen yhdistys. Jäsenmäärämme on noin 30 henkilöä, jakaantuen ympäri maata. Pääosin  rannikkoseudulle ja muihin asutuskeskuksiin.  Yhdistys perustettiin 04.05 2002 Turun Mesukeskuksessa järjestetyssä Keräilyn Maailma tapahtumassa.

Perustajajäsenet:

Kari Rahiala, Veli Koski, Simo Juvala, Jon Warpenius ja

Mikael Andersson.

Yhdistys rekisteröitiin virallisesti 01.10.2002 yhdistysrekisteriin.


Varsinaista yhdistystä edelsi jo Anderssonin Turun Päivänä syksyllä 2001 perustama Turun Kauppahallin Museopuoti, joka yhä toimii tärkeänä osana yhdistyksen näyttelytoimintaa, ainutlaatuisella Turku-kokoelmallaan..

Wanhanajan Puoti Museokahvila perustettiin 19.05.2003. Sen emäntänä toimi alusta loppuun Riitta Andersson osittain myös vapaaehtoistyöntekijänä (tämä on

mahdollistanut näyttelyn jatkuvuuden ympäri vuoden). Kokoelmat ja kahvilatoiminnan lunasti ja lahjoitti Anderssonit yhdistykselle syksyllä 2004 tietyin ehdoin. Museon toiminnanjohtajaksi tuli tällöin toimintaa alusta asti johtanut puheenjohtaja Mikael Andersson. Lisätietoja henkilöstä Mikael Andersson esim. Facebook-sivustoista

Yhdistyksen nykyiset hallituksen jäsenet ovat:

Puh.joht. Mikael Andersson (puh.joht. vuodesta 2002)

Tavarankäsittelijä turun Stockmannilla ( Koulutus: ruokamestari ja ravintola keittiöesimies), toimii myös omaishoitajana, res.vääpeli / esitelmöitsijä / maalikkotutkija / tietokirjailija / pitkäaikainen keräilijä ja arkisten antiikikiesineiden asiantuntija.

Hän on yhdistyksen perustaja ja pääsponsori, jonka henki ja elämä tämä yhdistys on. Tämä on suureksi osaksi hänen ja hänen vaimonsa Riitan elämäntapa ja -työ! Nuoruudessa aloitettu näytelmäharrastustyö jatkuu nykyisin  puotipoksuna ja museokauppiaana.

Lisäksi hänet on palkittu laajasti myös muusta isänmaallisesta, taide- ja kulttuurityöstä, jota hän on tehnyt aina nuoresta partiopojasta ja lapsiteatterinäyttelijästä lähtien eri kulttuurin vaalimispiireissä myöhemmin mm. useissa isänmaallisissa ja maanpuolustusjärjestöissä mm. MPK:n Kotu-yksikössä, Sotilaskodin muonitusjaostossa, Sotaveteraanien Tuki- ja Perinneyhdistyksessä (vara pj.) ja V-S:en Sinibarettien hallituksessa.  Hän on kiinnostunut myös laajasti vaikuttamisesta yhteiskunnallisissa asioissa ja erityisesti kulttuuripolitiikasta, joissa toimii eri luottamustehtävissä.

Seuraavassa joitakin Mikaelin huomionosoituksia ja ansioita:

Nuoruudessa mm. erilaisia stipendejä ja diplomeja taideaineissa.

Vapaaehtoinen Maanpuolustus- ja muu perinnetyö: 

Suomen valkoisen Ruusun mitali, 

Sininen risti, Maanpuolustus mitali kultaisella soljella,

Reserviläisliiton erikoisansioristi, V-S Reserviläispiirin kultainen

ansiomitali, Vapaaehtoisen Maanpuolustuksen hopeinen  ansiomitali

ja YK-mitali (Undof -84), Rauhanturvaajien Nobelmuistoristi.

Pronssinen Vapaussotaristi miekalla, Sotilaskodin harrastemerkki >

Sotilaskodin pronssinen ansiomerkki, 

sotilaskodin 10- vmerkki (lisäksi Sotilaskodin

pöytästandaari nimikyltein sekä kiitos/kunniataulu), Paistinkääntäjä

käädyt (Chaines des Rotisseur/Chevalier -06).

Stockmann 15-v ansiomerkki, Sotaveteraanien hopeinen ansiomerkki, Reserviläisliiton jäsenmerkki timantilla, Suomen Rauhanturvaajaliiton hopeinen ansiomerkki, Rauhanturvaajaliiton hopeinen ansiomitali (2014),Turun Sotaveteraanien Tuki- ja Perinneyhdistyksen myöntämä viiri nimilaatalla. Sotilaskodin 10-v ansiomerkki. Suomen Yrittäjien hopeinen ansioristi (10-v) ja Sotaveteraanien kultainen Ansiomerkki (2015).

Lisäksi voi ansioiksi ja arvostukseksi lukea lukuisat Median haastattelut ruokaan, keräilyyn, erilaiseen museo- ja perinnetoimintaan liittyen (Arkistoituna on mm. pari mappia noin 200 lehtiartikkelia ja kymmeniä nauhoitettuja TV-esiintymisiä vuosien varrelta). Lisäksi Mikael toimii varalla Turun Kulttuurilautakunnassa ja mm. Turun Kaupungin Nimistötoimikunnassa ja useissa muissa luottamustehtävissä kuten Turun PS-hallituksessa (2010-), Turun Sotaveteraanien Tuki- ja Perinneyhdistyksen varapj(2011-), V-S:en Sinibarettien hallituksessa (2012-).

 

Yhdistyksen postiosoite: Mikael Andersson, Yliopistonkatu 24 C 52, 20100 Turku 

Puh. 02-251 9319, 040 760 0510 

Email: wanhapuoti(a)luukku.com

 

Jäsenmaksut (15 €)ja lahjoitukset yhdistyksen Nordean tilille: FI36 1743 3000 0084 29 (mainitse selkeästi viestikentässä kulloinkin mikä suoritus on kyseessä)

 

Varapuheenjohtajan tehtäviä hoitaa Riitta Andersson

 

Kunniajäsen Riitta Andersson valittiin vuosikokouksessa jälleen jatkamaan yhdistyksen varapuheenjohtajana.

(hallituksessa 2005-2014, 2015- .

Museokahvilan emäntä/museo-opas 2003-2014),

(valittiin vuosikokouksessa keväällä 2014, yhdistyksen kunniajäseneksi, johtuen pitkästä urastaan Museokahvilan emäntä/opas ja hallitustyöstään yhdistyksessä).
Puh.joht. Anderssonin puoliso, Museokahvilan emäntä
2003-2013. ja hallituksen jäsen 2005-2014

Koulutukseltaan yo-kosmetologi ja kokki/tarjoilija.
(Kiireisen miehensä tärkeä tuki ja turva! Muita harrastuksia mm. kirjallisuus, vapaaehtoinen Sotilaskotityö, Lottaperinneyhdistys. Yhteystiedot samat kuin puheenjohtajalla)
.

Presidentti myönsi SVR mitalin 06-12. 2014 Riittalle myönnettiin yhdistyksen toimesta KKK 10-v. ansiomerkki, Suomen Yrittäjien hopeinen ansiomristi (10-v). Lisäksi hänellä on mm. Maanpuolustusmitali kultaisella soljella, Vapaaehtoisen Maanpuolustustyön Pronssinen Ansiomitali, Sotilaskodin Pronssinen ansiomerkki, Sotilaskodin 10-v merkki.

 

Rahastonhoitaja Frederik Hafrén

(hallituksessa vuodesta 2008-)
 
On eläkkeellä EU:sta tulkin töistä. Koulutukseltaan ekonomi, juristi, skandinaavisten kielten tulkki ja hänellä on mm. taideopintoja Lontoossa. Res vänrikki. Harrastaa kirjallisuutta, taidetta ja antiikkia erittäin monipuolisesti. 

Nahkurintie 12, 21380 Aura
Puh. 02-486 0646, 044 944 0568
email: fredrikhafren(a)hotmail.com
(Jatkaa hallituksessa 2015-16)
 
Sihteeri Mats Mäntylä (vuodesta 2005-)
 
(Yo-merkonomi ja oikeustieteen yo. Pääharrastuksia mm. kirjallisuus, vapaaehtoinen maanpuolustustyö, para-ammunta avustaja, res korpraali. Toimiminen V-S Maakuntajoukoissa ja MPKy:ssä)
 
Yo-kylä 25 A/23, 20540 Turku
Puh. 044 548 8702
email: mmantyla(a)abo.fi
  

Yhdistyksen yhteystiedot:

Puheenjohtaja Mikael Andersson.
Yliopistonkatu 24 C 52, 20100 turku

Puh. 040 760 0590.
 
Yhdistyksen virallinen e-mail osoite on:

wanhapuoti(a)luukku.com
 
Yhdistyksen kokoelmia on esilläTurun Kauppahallissa (tontti 126,Turku-kokoelma) ja osittain esillä ovat tupakkakokoelmat Turussa Pikku Havanna Ravintolassa Linnankadulla sekä lisäksi Forum Marinumissa.


Jäsenten laajoista ja eriaiheisista yksityiskokoelmista lainaamme tarvittaessa näyttelyihimme tarvittavia esineitä. Itse yhdistyksen kokoelmat käsittävä yli 20 000 pakkausta, lisäksi etiketti-, pienpainate-, valokuva- ja mainosarkiston. Käytettävissämme on siis moninkertainen määrä ainoastaan kauppaan liittyvää materiaalia. Lisäksi rekvisiittaa löytyy ajankuvauksiin runsaasti myös monelta muulta alalta. Esim. jäsenten yksityisistä kokoelmista. Mainittakoon esim. Mikael Anderssonin Isänmaallinen kokoelma, joka käsittää mm. yli 100 sotilasasun, monien varusteiden ja satojen kunnia- ym. merkkien kokoelman. Kokoelmaan kuuluu myös paljon pienpainatteita, postikortteja ja valokuvia. Koska yhdistyksellä ei nyt ole vakiituista tilaa, esittelemme tämän johdosta harvemmin myös muuta arjen lähihistoriaa teemoihin ja aikakausiin liittyen, mutta toivomuksena ja tavoitteena on saada tilaa tähän tarkoitukseen. nyt teemme yhteistyötä lavastamalla eri aiheisia teemanäyttelyitä yhteistyössä muiden nkanssa.

 

 

 

Anderssonien kotona ei ole yksinäistä. Siellä on aina läsnä kenraaleja, lottia ja sotilaskotisisaria vaihtelevissa kokoonpanoissa (7-16 nukkea). Koti on pyritty rauhoittamaan purkeista, vaikka niitäkin toki löytyy äkkiä laskiessa kohtuullisesti, vain noin 50. Historiaa on kuitenkin mukana kaikkialla esim. muiden pienkokoelmien muodossa.Tästä periaatteesta on jouduttu tinkimään, kun Vilkkimäestä palautui kahvikokoelma, joka ei mahtunut kunnolla varastoihimme.


 

 

       

   

 

 

 


Olet tässä: Etusivu/hakemistoon-Yhdistys

>>Seuraava otsikko: Museokahvila

>>>Alaotsikot: Tavoitteet Ajankohtaista Yhdistyshistoriaa


 

Built with Enersoft SiteGenWiz Freeware Ed.