Yhdistys
Tavoitteet
Ajankohtaista
Yhdistyshistoriaa
Museokahvila
Kokoelmat yms.
Toimintakertomuksia · Yhteistyöproj. · Kirjat yms.

TOIMINTAKERTOMUKSIA

 

 

Wanhanajan Puoti-Yhdistys ry:n
toimintakertomus v. 2008.

 

Yhdistyksen näyttelytoiminnalla oli kuten aikaisempinakin vuosina keskeinen osa vuoden toiminnassa. Kahvilatoiminta tuottoineen on erittäin marginaalista, joten toiminnan muu rahoituksen järjestäminen on erittäin tärkeässä osassa. Varsinainen tärkeä kulttuurityö tehdään näyttelyiden, tietojen ja esineiden keräilyn parissa. Joukossamme on tukijoina ammattitutkijoita, graafikoita ja sekalainen joukko alan keräilijöitä ja harrastajia. Esineiden kunnostus ja kokoelmien jalostaminen on monasti aikaa vievää. Asiantuntijoistamme kunnostautui mm. FT Rauno Lahtinen julkaisemalla useita kirjoja, Kauko Isotupa sai kotiseutuneuvoksen arvonimen kotiseutunsa perinteiden vaalimisesta. Lisäksi monet jäsenjoukostamme ovat työnsä tai muuten olleet kulttuuriaktiivisia aloillaan ja täten omien ansioittensa vuoksi esiintyneet myönteisissä asioissa esim. useasti Mediassa.

 

Pysyvät näyttelymme v 2008: Turun Kauppahallin Museopuoti (Turku-kokoelma), vuodesta 2001, Wanhanajan Puoti Museokahvila (valtakunnallinen kokoelma, arkistomme ja osa varastotilojamme), vuodesta 2003 ja turkulaisessa Ravintola Pikku Havannassa sijaitsevat tupakkakokoelmat.

 

Näyttelytoiminta on suuntautunut varttuneemmalle väelle ja ryhmille, vaikka erilaiset koululaisryhmät ovat meidät tutustumiskohteekseen valinneetkin. Sotaveteraanit saavat erityiskohtelua ja ilmaiset kahvit vuoden ympäri kannatuskahvilassamme.

 

Vuoden alku jatkui Museokahvilassa joulunäyttelynä Nuutinpäivään, tammikuun 13 päivään asti. Näyttelyssä oli myös Isänmaallinen osio monipuolisine aineistoineen liittyen Suomen itsenäistymisen 90-v juhlallisuuksiin ja siihen liittyvään Vapaussotaan. Vapaussodan Perinneliitto myönsi keväällä yhdistyksen puheenjohtajalle arvostetun kunniamerkin, Sinisen Ristin mm. vanhojen perinteiden vaalimisesta ja esilletuomisesta yhdistyksen näyttelytoiminnassa.

 

26.02 – 24.05 oli teemanäyttely lähihistoriastamme 1960 -luvusta ”Pois maalta ja kohti itsepalvelua”. Tämä saavutti myös yleisömenestyksen. Esitelmävieraana oli yhdistyksestämme kamarineuvos Kari Rahiala. Aiheena oli ”Nuori mies Turussa 1950- ja 60 -lukujen taitteessa”.

 

15 – 16.03 yhdistys osallistui Turun Taide- ja Antiikkimessuille, jossa olimme mukana mm. näyttely- ja kannatusmyyntiosastolla.

 

04.04 Yhdistyksemme edustajat kutsuttiin Svenska Kulturfondenin 100-v juhliin Turun Linnaan, jossa julkaistiin myös heidän myöntämä avustus toiminnallemme. Yhdistystä lähdetään kehittämään myös tämän johdosta kaksikieliseksi ja samoin säännöt muuttuvat kaksikielisiksi.

 

03.05. Teimme retken Helsinkiin SOK:n museoon, jossa jäsenemme järjestöneuvos Tapio Peltola toimi tilaisuuden isäntänä. Hän esitteli ja perehdytti meidät asiantuntemuksella SOK:n historiaan sekä perustamaansa museoon. Pidimme kokoustiloissa myös sääntöjen mukaisen vuosikokouksen ja saimme nauttia vieraanvaraisen talon antimista. Yhdistyksen hallitukseksi valittiin seuraavat henkilöt. puheenjohtajaksi Mikael Andersson, varapuheenjohtajaksi Frederik Hafre´n, sihteeriksi Mats Mäntylä ja rahastonhoitajaksi Riitta Andersson.

 

Kesällä lainasimme Nousiaisten kotiseutumuseolle SOK-kauppakokoelman heidän näyttelyyn.

 

02.06 – 30.08 oli teemanäyttely ”Kesäretkellä 1900 -luvulla, erilaisin eväin”.

 

Syksyllä lainasimme Seurasaarisäätiölle Helsinkiin Tomtebo:hun runsaasti näyttelyaineistoa kolmesta tytöstä Paula, Katriina ja Elovena.

 

Turkulainen Forum Marinum lainasi vuodeksi eteenpäin lavasteita eri aikakausien veneilystä kertovaan näyttelyyn.

 

03.09 – 15.11 Säilöntä ja säilykkeet teemanäyttely. Esitelmöimässä aiheesta kävi pirteä 82-v kotitalousopettaja Saara Nikander. Panu Hakamalta, Orimattilasta oli myös lainassa erikoisuuksia.

 

Osallistuimme Turun Kirja- ja Ruokamessuille 3 – 5.10. Teemanäyttelymme oli suklaan ja juustojen historiasta.

 

Syksyn suurnäyttely Turun Sotilaskotiyhdistys ry:n 90-v juhlallisuuksien kunniaksi. Näyttelyyn valmistauduttiin kymmeniä tunteja etukäteen erilaisin tutkimuksin, haastatteluin jne. Yhdistyksemme oli pääroolissa ja lavasti jäsenten ja yhdistyksen kokoelmista Suomen suurimman aiheesta järjestetyn näyttelyn. Mainittakoon näyttelyn laajuudesta esim. 2 eri aikakauden sotilaskotikokonaisuutta, 6 lasivitriiniä täynnä aihetta, ja noin 50 erilaisen univormun kokoelma (mm. 9 nukkea, vaatetanko ja 2 vaatekarusellia). Näyttelyn onnistumiseen osallistui yli 20 henkilöä meidän ja sotilaskodin joukoista. Yleisöä kävi tuhansittain ja aiheesta runsaasti myös Mediassa (Turun Sotilaskoti palkitsi myöhemmin v 2009 suuret uhraukset mm. pronssisella ansiomerkillä, nimilaatalla varustetulla standaarilla ja kiitoksia sisältävällä seinätaululla).

 

Lainasimme Vahdon koululle kauppanäyttelykokoelman heidän aiheesta tehtyyn näyttelyyn.

 

24.11.2008 – 13.01.2009 Joulu ja Isänmaallinen näyttely.

Jäsenistä kunnostautui erilaisissa talkootoiminnoissa moni ja monella eri tavalla, mutta mainitsematta ei voi jättää ainakaan seuraavia: Birger Nyman, Katariina Kankamo ja Marja Nevalainen. Jo vuosia jatkunut osallistuminen ”Turku, Suomen Joulukaupunki” hankkeeseen jatkui.

 

Yhdistyksen joulujuhla ja kiitos jäsenille toteutettiin perinteen mukaan tarjoamalla joulunäyttelyn yhteydessä pullakahvit. Koska joukossamme on runsaasti pitkämatkalaisia, kukin saapui paikalle oman aikataulunsa mukaisesti.

 

Yhteenvetona ja tiivistelmänä toiminnasta:

 

Yhdistys oli vuoden aikana erittäin paljon esillä Mediassa monine näyttelyineen. Yleisellä tasolla mainittakoon esim. tammikuussa Helsingin Sanomien koko sivun juttu kokoelmistamme ja toiminnastamme monine värikuvineen. TV 1:ssä oli toukokuussa Kirppis -ohjelmassa näyttävä ohjelmapätkä Museokahvilasta. Ainutlaatuista kulttuurityötämme arvostettiin näin julkisuudessa. Vastaavaa julkisuutta saa harva suurempikaan toimija koskaan. Yleisön kiinnostus toimintaamme kohtaan on selvä. Yleishyödyllisellä puolella teimme merkittävää kulttuurihistoriallista perinnetyötä. Monet tahot vuoden aikana, joilla ei ole käytössään suuria varoja kokivat meidät hyväksi retkikohteekseen. Tällaisia olivat esim. eri koulut, eläkeyhdistykset ja Turun Kaupungin vanhainkotien vierailuryhmät. Sotaveteraanit saivat myös erikoiskohtelua museossamme. Osoitimme toiminnallamme myös, että välttämättömällä sponsoroinnilla on kannustavaa merkitystä erilaisille aktiiviselle joukolle. Mikäli suurin osa ajastamme ja vaivalla hankkimistamme varoista menee perinnetyömme aivan välttämättömään säilyttämiseen, jotta yleisö voisi ylipäänsä rajoitetustikaan nauttia työstämme, eikä toiminnan kehittämiseen, joka tuottaisi huomattavasti suurempaa iloa myös suuremmille massoille, on selvää että toimintamme ei ole ollut myöskään ollut niin laadukasta kun se voisi olla hieman paremmalla ulkopuolisella rahoituksella. Turun Kaupunki ja Svenska Kulturfonden olivat ainoat tahot, joilta saimme aivan välttämätöntä sponsorointia perustoiminnallemme. Toiminnan kehittäminen kaksikieliseksi aloitettiin. Rahat olivat todellakin aivan välttämättömiä näyttely- ja yleishyödyllisen toiminnan jatkumiselle eteenpäin. Näyttelytoiminnan alas ajaminen ilman sponsorointia oli todellakin hyvin lähellä ja kynnys aloittaa tämänkaltainen työläs ja rahallisesti kannattamaton toiminta uudelleen toiveessa, että esim. taloudellisesti kannattavampia aikoja olisi tulossa, on takuulla hyvin epätodennäköistä. 8 -vuotta jatkunut toiminta on osoittanut tarpeen sponsoroinnille ja eräs merkittävä työ toiminnan lähitulevaisuuden rahoittamiselle on aloitettu. Tämä on suururakka nimeltään makeiskirjaprojekti (”Makeaa mahan täydelt – Sött för hela slanten”). Tähän ainutlaatuiseen ja laajaan suomalaiseen alan historiakirjaan haetaan sponsorointia kaikkialta, mistä vähänkin löytyy ymmärrystä työmme jatkumiselle. Tämä on hyvää jatkoa jo julkaisemallemme kahvikirjalle, jonka painos on loppumassa ja jonka tuotto on hiipumassa.

 

Huomionosoituksia yhdistyksessämme:

 

- 6 -vuotta yhdistyksen varapuheenjohtajana toiminut, perustajajäsen Veli Koski sai muistoksi diplomin työstään yhdistyksen hyväksi.

- Yhdistyksen puheenjohtajalle Mikael Anderssonille myönnettiin arvostettu kunniamerkki ”Sininen risti” isänmaallisesta työstä ja -perinteen vaalimisesta (Vapaussodan Perinneliitto).

Yhdistyksen näyttelyissä on usein ollut esillä isänmaallisia asioita. Veteraanisukupolvien työ ja uhraukset ovat monipuolisesti esillä aina kuin siihen on mahdollisuuksia.

 

Erityiskiitoksen ansaitsevat myös Kamarineuvos Kari Rahiala Helsingistä, joka kiireistään huolimatta jaksaa vaikutta taustahenkilönä toimintamme taustalla.

 

Yrittäjä Tom Fröman Hangosta on tukenut omalta osaltaan toimintaamme selvittelemällä tuen saantia eri tahoilta ja tuonut myös sukunsa kaksikielisen ulottuvuuden lähemmäksi perinnetyötämme.

 

Yhdistys haluaa myös kiittää ja muistaa kaikkia yhdistyksen jäseniä kaikesta pienestäkin avusta toimintamme eteenpäin viemisessä.  Tapahtumistamme voi lukea kotisivuiltamme www.wanhapuoti.com, Turun Sanomien Ajassa sivulta ja Treffi -liitteen yhdistys sivuilta.

 

__________________________

 

Mikael Andersson

Wanhanajan Puoti-Yhdistys ry:n Puheenjohtaja

 

Myös muu hallitus kiittää toimijoita

 

Varapuheenjohtaja Frederik Hafre´n

Sihteeri Mats Mäntylä

Rahastonhoitaja Riitta Andersson

 

 

 

Wanhanajan Puoti-yhdistys ry:n
toimintakertomus v. 2007.

 

Museo- ja näyttelytoiminta olivat keskeisenä osana yhdistyksen toiminnassa. Wanhanajan Puoti Museokahvilan ylläpitäminen ja taloudellisista huolista huolimatta jatkaminen vei suurimman osan resursseja. Aktiivisten toimijoiden ansiosta pr-työn tuoma tulos innosti jatkamaan. Yhdistyksen kautta saivat keräilijät ja kulttuurin vaalijat rakennettua yhteyksiään toisiinsa ja yleishyödyllinen toiminta jatkui onneksi tiukan taloudellisen tilanteenkin siivittämänä. Kokoelmia ja tutkimusaineistoa saatiin kuitenkin myös kartutettua melko mukavasti kirpputoritoiminnan ja lahjoitusten avulla. Työ Turun kauppahallin museopuodin kehittämisessä, kuten niin monessa muussakin asiassa jäi resurssien puuttuessa liian pienelle huomiolle. Viikoittain pyrittiin huolehtimaan lähinnä museon ulkoisesta siisteydestä ja riittävän opastuksen järjestämisen Museokahvilaan satunnaisten päivystysten lisäksi.

Yhdistyksemme näyttelytoiminta oli jälleen näkyvästi Mediassa useasti paikallislehdissä ja valtakunnallisesti myös esim. kahvila-artikkeli Apu-lehdessä, Ylen ”kirppis” TV-ohjelmassa.

Lisäksi jäsenemme, jotka monet ovat erittäin aktiivisia kulttuurin vaalijoita, olivat lisäksi kiitettävästi esillä ympäri maata Median kautta monissa omissa projekteissaan.

Pysyvä näyttelytoimintamme laajeni syksyllä Turun tupakkakaupan omistamaan Pikku Havanna nimiseen ravintolaan (kolmen lasivitriinin verran).

 

Toteutuneet näyttelyt v 2007:

 

- Joulunäyttely päättyi Museokahvilassa 13.01.-07 (Osallistuimme ja voitimme mm. Turun Kauppakamarin järjestämän näyteikkunakilpailun yleisöäänestyksen). Näyttelymme oli mukavasti esillä Mediassa mm. Turku Suomen Joulukaupunki hankkeessa.

 

- Vaate- ja lyhyttavaranäyttely Museokahvilassa 05.02–14.04.-08.

 

- Taide- ja Antiikkimessut Turun Messukeskuksessa 17-18.03 (näyttelyn ja myyntitapahtuman rakennus 16.03). Läsnäolomme pari kertaa vuodessa toistuvissa messutapahtumissa on muodostunut myös merkittäväksi talkootapahtumaksi yhdistyksen jäsenille.

 

- 02.05 – 31.08. -07  ”Tupakan historiaa Turussa ja Suomessa ”   Museokahvilassa.

Luentoja aiheesta näyttelyn aikana: 07.06.-07 klo 15.00 ja 18.00
"Tupakan historiaa Turussa ja Suomessa". "Pikanellikisälli" fil.lis Hannu Laaksonen
(Turku Seuran historianjaoston pj ja Käsityöläismuseon lähes 20-v. kokenut "pikanelli
kisälli" ja aiheeseen perusteellisesti perehtynyt). Hänen vieraakseen tulee myös alaa tutkinut ja aiheesta mm. kirjaa kirjoittava fil.tri Rauno Lahtinen, joka on luvannut kertoa lyhyesti tupakan mainonnan historiaa.
11.06. -07 klo 15.00 ja 17.00  "Tupakka, keräily ja kadonneet tavat”
Kamarineuvos Kari Rahiala .
Elokuu 06.08. -07 "Sikariteollisuuden historiaa Suomessa".
Kirjailija, kustantaja ja tupakkakauppias Kai Linnilä .
 
- Pula-ajan näyttely-yhteistyöprojekti kesällä Mynämäen Laajoen kotiseutumuseossa.
 
- Kosmetiikkanäyttely Museokahvilassa10.09-17.11.-07
 
- Turun Päivän päivystys kauppahallin Museopuodissa (16.09).
 
- Kirja- Ruoka- ja Keräilymessut Turun Messukeskuksessa 06 - 07.10. -07 (näyttelyn ja myyntitapahtuman rakentaminen 05.10).
 
- Seniorimessut 17-18.11 Kongressikeskus Caribiassa. Tämä oli pr-tapahtuma yhteistyössä Turun kauppahalliyhdistyksen kanssa (16.11 näyttelyn rakentaminen).
 
- Joulunäyttely 26.11. -07 – 13.01 -08 Museokahvilassa.. Painotus oli tällä kertaa erityisesti vanhoissa joulukoristeissa. Yhdistyksen jäsenillä tarjottiin joulukahvit!
 
- Avustimme sota-aikaan liittyvällä näyttelyllä Turun Pääskyvuoren koulun Suomi 90-v viikon mittaista tapahtumaa, jossa mm. koulun lapset esittivät ”Tuntematonta sotilasta”.
 
- Suomi 90-v Isänmaallinen näyttely Museokahvilassa. Sotiimme ja vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön liittyvää aineistoa laajasti univormuista kunnia- ym. merkkeihin
( Pitkään jatkunut isänmaallinen perinnetyö yhdistyksen työn rinnalla huomioitiin myöhemmin Vapaussodan Perinneliiton mm. yhdistyksemme museojohtajalle
(puheenjohtajalle myönnetyllä Sinisellä ristillä).
 
Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 17.05. -07 klo 15 Museokahvilassa jonka päätteeksi teimme mielenkiintoisen kevätretken jäsenemme dosentti Kauko Isotuvan monipuoliseen museoalueeseen Pyhärantaan (mm. 7-rakennusta). Kauko vastasi antoisasta paikallishistoriapainotteisesta ohjelmasta ja kestitsi vieraat kiitettävästi. vuosikokouksessa palkittiin mm. pj Mikael Andersson  ja rahastonhoitaja Riitta Andersson vapaaehtoisen maanpuolustustyön mitaleilla. Kunniamaininta ja aplodit tulivat myös kaikille yhdistyksen aktiivisille toimijoille.
 
Seuraavaksi toimikaudeksi 2007-08 valittiin sama yhdistyksen hallitus kuin edellisenä vuonna, ja tälle myönnettiin myös tili- ja vastuuvapaus:
Puheenjohtaja Mikael Andersson
Vara pj Veli Koski
Sihteeri Mats Mäntylä
Rahastonhoitaja Riitta Andersson
 
Merkittävin päätös oli, että yhdistys valtuutti vuosikokouksessa hallitusta laatimaan ja rekisteröimään täydentävät säännöt Museokahvilan toiminnasta ja kokoelmista sovitussa hengessä. Lisäksi yhdistys saatetaan virallisesti myös kaksikieliseksi samassa yhteydessä.
 
Avustimme yleishyödyllisesti lukuisia tahoja tutkimusaineistolla tai muilla tiedoilla. Lähes päivittäin vierailevat sotaveteraanit ja turistit saivat hyvää erityiskohtelua Museokahvilassa. Lisäksi viikoittain vierailevat erilaiset yhdistykset, erityisesti ikäihmis- ja koululaisryhmät saivat opastusta lähihistoriaan tai kestävään kehitykseen. Resurssien puutteen johdosta emme voineet edistää myöskään museo vuodepotilaille projektiamme.
 
Kaikkiaan hyvä kulttuuripainotteinen vuosi, vaikkakin toiminta oli edelleen erittäin raskasta taloudellisesti. Riittävä kannustus ja Median tuki auttoivat jaksamaan eteenpäin.
 
Puheenjohtaja Mikael Andersson
Wanhanajan Puoti-yhdistys ry.

 

 

 

Wanhanajan Puoti –yhdistys ry:n toimintakertomus vuodelta 2006:

 

- Yhdistyksen toiminta painottui sen ylläpitämään opastettuun näyttelytoimintaan, jota oli Turun Wanhanajan Puoti Museokahvilassa vuoden läpi 6-päivää viikossa. Tilauksesta myös iltaisin ja sunnuntaisin. Lisäksi pääosin miehittämättömässä Turun kauppahallin museopuodissa vuoden ympäri. Näyttelypäivystystalkoolaisina museokahvilassa kunnostautuivat hallituksen ulkopuolelta erityisesti Katriina Kankamo ja Mikko Syrjänen.

 

- Museokahvilan teemanäyttelyt 2006:  Kevättalvella; Paulig 130-v. Kesällä; Mehut ja virvoitusjuomat. Syksyllä; Turkulaisen makeisteollisuuden muistonäyttely ( Lasse Rinteen ehkä Suomen hienoimmista kokoelmista oli lainassa valikoitu osio turkulaisia kauniita ja harvinaisia pakkauksia).

Talvella; Joulunäyttely (osallistuimme Turku Suomen Joulukaupunki tapahtumaan). 

Sijoituimme toiselle sijalle Turun Kauppakamarin joulunäyteikkunakilpailussa yleisöäänestyksessä (ohitimme esim. suuret tavaratalot Stockmannin ja Wiklundin).

Sotaveteraanit saivat ilmaiset kahvit vuoden ympäri. Joulukuussa myös heidän avustajat

saivat kahvit ja piparit veloituksetta. Toimintaamme kohdistimme erityisesti lähiseudun

ikäihmisiin, jotka saivat mm. lainata ilmaiseksi esineitä tapahtumiinsa ja vuodeosastoille

vuodepotilaiden virkistykseksi. Muut tärkeät kohderyhmät olivat mm. turistit ja koululaiset.

 

- Teimme jo pitempään suunnitteilla olevan retken 12.02 Leafin (ent. Hellas) tiloihin, ennen kuin tehdaskierrokset lopetettiin ja tämä perinteikäs teollisuudenhaara Turussa ajettiin alas.

Osallistujia oli runsaslukuisesti mukana (28). Oli mukana myös muutamia yhdistykseen kuulumattomia toimintaamme myötämielisesti suhtautuvia.

 

- Yhteistyökumppanimme urkujensoitonopettaja Virpi Metsätähti esitti isänsä lauluja sähköurkujen säestyksellä museokahvilassa 16.03.(kuuluisan turkulaisen säveltäjä Pentti Viherluodon ainoa tytär). Konsertista pääsi osalliseksi myös tiloissamme kokoontuva postikorttiyhdistys Apollo.

 

- Yhdistyksen kiertävä näyttelytoiminta aloitettiin aiheena turkulaisia kahviyrityksiä menneiltä vuosilta. Puuhamiehenä toimi yhdistyksestämme Birger Nyman.

Ensimmäinen näyttelypaikka oli Turun Hämeenkatu 5:den Nordea-pankin ikkunassa.

 

- Avustimme lukuisia muita tahoja aineistolla esim. kirjoja ja näyttelyitä. Tampereen Rubriikki-museossa oli näyttely turkulaisista ”brandeista”. Yhdistys oli merkittävässä osassa Valkealan uuden Puotimuseon perustamisessa. Suurin osa tavaroista oli hankittu

yhdistyksemme varapuheenjohtaja Veli Koskelta ja lisäksi yhdistyksen ylijäämistä. Juhlapuhujana Museoviraston edustajan lisäksi oli kutsuttu yhdistystä edustamaan juhlallisiin avajaisiin puheenjohtaja Mikael Andersson. Tämä oli samalla retkitapahtuma.

Lehtiartikkeleita oli vuoden aikana kymmenkunta näyttelyistämme. Mainittakoon erityisesti

Kotilieden 4-sivun pääartikkeli (no:3), Aromi, ja Suurkeittiölehti. Lisäksi erityisesti TS.

 

- Osallistuimme 18 – 19.03 -06 Turun Taide- ja Antiikkimessuille mm. kahvinäyttelyllä ja kahvikirjan myyntitempauksella. Tapahtuman onnistumisen hyväksi puuhastelivat talkoolaisina ahkerasti Mikko Syrjänen (kahvilassa), Messujen kuljetus- ja rakennustöissä Birger Nyman. Messuosaston talkoolaisina Katriina Kankamo, Kari Rahiala, Tapio Sällylä, Riitta ja Mikael Andersson.

 

- Vuosikokous pidettiin Helluntaina Museokahvilassa ja hallituksen jäseniksi valittiin pj Mikael Andersson, vara-pj Veli Koski, rahastonhoitajaksi Riitta Andersson ja sihteeriksi Mats Mäntylä. Monet rivijäsenet toimivat vuoden aikana yhdistyksen hyväksi kiitettävästi.

 

 

- Kolmikantayhteistyöprojektimme Paulig – Stockmann – Wanhanajan Puoti –yhdistys ry jatkui kahdella tapahtumalla Turun Stockmannilla. Yksi keväällä ja toinen syksyllä. Tapahtumien yhteydessä lavastettiin kahvinäyttely (Paulig 130-v. ja kahvi yleisnäyttely.

 

- Katriina Kankamo edusti kesällä yhdistystä Turun Portsassa pihatapahtumassa.

 

- Puheenjohtaja Mikael Andersson installoitiin kesällä kansainväliseen  paistinkääntäjien ritarikuntaan (Chaines des Rotisseurs) mm. ansioistaan ruoka-alalla, elintarvikkeiden pakkausten ja suomalaisen kahvihistorian tutkimisesta.

 

- Turun Kauppahallin Museopuoti uudistettiin turkulaisten yritysten tuotepakkausten

erikoismuseoksi, Turun Päiväksi, jolloin näyttely oli jatkunut 5-v. yhtäjaksoisesti. Tehtävän suoritti onnistuneesti fil.maist. Satu Rantala.

 

- Yhteistyöprojekti toteutettiin Turun Martinranta-seuran kanssa marraskuussa. Esitelmöimässä alueen kaupoista ja teollisuudesta oli yhdistyksestämme pj Andersson.

 

- Kirjaprojekti ”Makeaa mahan täydelt” saatiin alkuun. Kirjasta tulee kuva- ja historiapainotteinen kirja turkulaisesta makeisteollisuudesta. Avustajiksi pj Mikael Anderssonille lupautuivat toimituskuntaan yhdistyksestä Frederik Hafrén ja ulkopuolisena avustajana Tom Gardberg (Hellaksen perustajan pojanpoika). Aikataulu jäi auki rahoituksen ollessa vielä avoinna. Kahvikirjamme taiton suorittanut ja muutenkin ahkerasti näyttelymainoksiamme taituroinut Johanna (Onnela) nyk. Marttila sai perheenlisäystä, eikä halustaan huolimatta voinut sitoutua taidoistaan huolimatta suureen projektiin ainakaan tässä alkuvaiheessa.

 

- Yhdistyksen jäsenet olivat selvästi kaikin puolin aktiivisempia kuin ennen yhdistyksen uusi sihteeri Mats Mäntylä hoiti myös hyvin monia juoksevia asioita ja oli auliisti käytettävissä mm. näyttelyiden purku- ja rakennustöissä. Jäsenet olivat aktiivisia myös omissa kokoelmissaan ja näyttelyissään ympäri Suomea. Hienoa työtä tehtiin ympäri maata. Tutkimustietojen ym. vaihtotoiminta jäsenten välillä oli vireämpää kuin ennen. Tekemämme tärkeä kulttuuri-, sosiaalinen- ja humanitäärinen työ voidaan katsoa kehittyneen hyvin

myönteisessä hengessä.

 

 

Turussa. 25.03.2007.

_______________________________


Mikael Andersson

Wanhanajan Puoti - Yhdistys ry:n puheenjohtaja

 

 

Wanhanajan Puoti-yhdistys ry:n
toimintakertomus vuodelta 2005

 

Yhdistyksen toiminta oli pitkälle Wanhanajan Puoti Museokahvilan toiminnan pyörittämistä kaikissa käytännön asioissa ja yhdistyksen kokoelmien kehittämistä. Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Turussa keväällä. Laajoja kokoelmiamme arvostettiin erityisesti ikäihmisten taholta, joiden työtä ja muistoja vaalimme ja veimme tietoa eteenpäin mm. lukuisille koululaisryhmille.

 

Yhteistyö vanhustenhuollossa työskentelevien kanssa jatkui entiseen tapaan ja tyytyväisiä ryhmiä vieraili läpi vuoden. Humanitääristä työtä tehtiin esinelainoina mm. vanhainkotien vuodeosastoille. Sotaveteraaneilla oli alennettu ”sotapesä” hinnasto ja oma veteraaniviikko, jolloin heille oli ohjelmaa ja maksuton kahvitus.

Olimme tärkeä ja edullinen retkikohde monelle yhdistykselle ja koululaisryhmälle.

 

Monen ammattilaisten arvostus nousi julkaistuamme syksyllä omakustanteisen kirjan kahvin historiasta. Kirja käsittelee erityisesti Turun merkittävää osuutta siinä ja sisältää paljon uutta tutkittua tietoa. Tätä kirjaa on myyty mm. suurimpaan osaan Suomen kirjastoja. Kirjallisen tuotannon aineiston kerääminen jatkuu ja lähitulevaisuudessa on tulossa lisää kirjoja, mikäli varamme sen sallii.

 

Avustimme esinelainoilla Suomen Design Museon näyttelyä kesällä (Helsingin Jugendsalissa) Tullihallituksen 75-v. juhlanäyttelyä (Helsingin Santahaminassa) ja Paimion Sähkömuseon 50-luvun näyttelyä. Harrastelijateatteri Nuori Teatteri sai meiltä esinelainoja. Avustimme Turun Maakuntamuseon kirjaa aineistolla (Sisu, Sinappi ja Silo). Avustimme mm. fil. maist. Rauno Lahtisen saippua tutkimusta. Vastailimme vuoden ympäri tutkijoiden kuin tavallisten kansalaisten

runsaisiin kyselyihin eri aiheista ja arkistomme on ollut myös yleishyödyllisessä käytössä. Kynnys käydä museossa on kauttamme madaltunut, kun emme peri sisäänpääsymaksua. Laskelmiemme mukaan tämä ei vähennä kannattavuuttamme vaan säännöllisten asiakkaiden käynti pysyy suurempana ja voimme samalla palvella alueen asukkaita, joilla muuten ei olisi tällaista savutonta ja alkoholitonta seurustelupaikkaa vuoden ympäri. Eräs säännöllinen kokoontuja tiloissamme oli Postikorttiyhdistys Apollo.

 

Lukuisat artikkelit ja ohjelmat toiminnastamme eri lehdissä, radiossa ja TV:ssä toi myös runsaasti piristystä ja mainetta Turulle kulttuurikaupunkina. Yleishyödyllinen toimintamme sai siis paljon kiitosta erityisesti Turun ulkopuolelta tulevilta, joiden mielestä sijaintimme oli myös eritäin hyvä rautatieaseman ja linja-autoaseman välissä keskustan tuntumassa. Virallisten museoiden pitäessä ovensa kiinni maanantaisin varmistimme Turun kulttuuritarjontaa pitämällä ovet tällöin auki jopa jatkoajalla.

Kannattamattomanakin pidimme ovemme auki myös viikonloppuisin, joka onnistui talkootyövoiman turvin. Täten olimme eräs ainoista auki olevista Turun kahviloista.

 

Näyttelyt vuonna 2005 olivat seuraavat:

Jäsenet olivat kutsutut ennakkoon jokaiseen näyttelyn avajaisiin

 

- Joulunäyttely päättyi Nuutin päivään 13.01.

-  Teetä ja sympatiaa näyttely oli talvella.

-  Maito- ja rasvatuotteet näyttely oli kesällä.

-  Syksyllä oli ”Sokeria ja suolaa myös muuta makeaa ja sakeaa”.

- Syksyllä olimme myös Turun kirjamessuilla tekemässä tutuksi julkaisemaamme kahvikirjaa ja myymässä kannatustuotteitamme.

Lavastimme myös pienen näyttelyn osastollemme.

- Stockmannin – Pauligin ja Museokahvilan kolmikantayhteistyötä tehtiin keväällä ja syksyllä. Kahvi-barista Mikael Andersson myi Akateemisessa Kirjakaupassa myynnissä olevaa kahvikirjaa Turun Stockmannin Herkussa. Hän maistatti Presidenttikahvia ja kertoi ohessa kahvin historiasta. 

- Vuoden lopuksi oli jouluteemanäyttely ja Isänmallinen viikko vanhoine sotilasaiheisine kokoelmineen.

 

Lisäksi huolehdimme Turun Kauppahallissa toimivan museopuodin kunnosta ja siisteydestä. Näyttely on toiminut Turun Kaupungin myötävaikutuksella jo neljättä

vuotta. Jäsenet aktivoituivat edellisvuodesta ja toivat uutta toivoa toiminnan kehittymiselle. Kahvikirjan toteutumisessa merkittävässä osassa oli korvaamattomalla talkootyöllään graafinen suunnittelija Johanna Onnela, joka avusti kaikessa työssä ja vastasi onnistuneesti kirjan ulkoasusta. Erinäisissä kuljetuksissa ja näyttelyiden onnistumisessa avustivat lisäksi useat henkilöt. Mainittakoon esim. Simo Juvala ja museokahvilan päivystysvuoroissa kunnostautui erityisesti Katriina Kankamo.

 

Turussa 10.03.2006

 

Mikael Andersson

Wanhanajan Puoti-yhdistys ry:n puheenjohtaja.

Wanhanajan Puoti Museokahvilan toiminnanjohtaja.

 

 

 

Wanhanajan Puoti-yhdistys ry:n ja yhdistyksen Wanha Puoti Museokahvilan toimintakertomus vuonna 2004!

 

Yhdistyksen Museokahvilan suosittu joulunäyttely purettiin 13.01. 2004. Seurasi hiljaisempi kausi, joka oli taloudellisesti raskas. Onneksi se päättyi, kun alkoi valtakunnallisestikin huomiota saanut näyttely ”Kahvilaiva Herakles ja pois pula!”. Tämän ansiosta olimme laajasti mediassa noin 50 kertaa ja se takasi myös asiakasvirran vähän pidemmäksikin aikaa. Arkistostamme löytyy kaikki lehtileikkeleet ja videonauhat yhdistykseen liittyen.

 

Vuosikokous pidettiin Vappuna Vaasassa, jossa isäntänä toimi yhdistyksen vara-puheenjohtaja Veli Koski. Tutustuimme mm. Waasalandiassa sijaitseviin Velin kokoelmiin ja paikallisiin kirpputoreihin. Veli oli kunnostautunut alueellaan omilla näyttelyillään. Veli luopui merkittävästä osasta puutuvia kahvipurkkeja myymällä ne yhdistykselle sopivaan hintaan. Päätimme edellisen hallituksen jatkamisen puolesta johon lisäksi liittyi uutena henkilönä Riitta Andersson.

Keväällä oli Turun Ammatti – Instituutissa tavaroillamme lavastettu pula-ajan näyttely.

Kesäkausi meni Museokahvilassa vaihtelevan menestyksen merkeissä kuitenkin tunnettavuutemme lisääntyi edellisen kesään nähden. Sijaintimme ja sateinen kesä toi mm. paljon satunaisia ohikulkevia turisteja hämmästelemään toimintaamme. Esillä oli erilaisia kesäsesonkituotteita. Yhdistys järjesti kesäretken Fazerin museoon ja tehdaskierrokselle. Kaikki osallistujat pitivät näkemästään ja syvensimme yhteistyötämme yrityksen kanssa. Autoimme kolmea museota saamaan esineitä kokoelmiinsa nimittäin Valkealan-, Inkoon- ja Jämsän museoita.

 

Syksyllä oli taas vilkasta, kun osallistuimme kirjamessuille lavastamalla näyttelyn kirjailija Juhani Seppovaaralle hänen uuden kirjansa johdosta. Osallistuimme Pactec 2004 messuille, johon lavastimme Suomen Pakkausyhdistyksen 50 v. juhlanäyttelyn. kirjailija Jouni Kallioniemi sai apua kirjaansa samoin Turun Maakuntamuseo.  Oma kahvikirjaprojekti alkoi saada myös vauhtia, kun yhdistyksen uusi tarmokas jäsen Johanna Onnela astui mukaan auttamaan projektissa.

Syksyn suurin ja kovatöisin näyttelytapahtuma oli Turku 775 v. juhlanäyttely kulttuuritapahtumaviikkoineen, jonka suojelijaksi saimme Turun Kaupunginjohtaja Lahoniityn.

Kulttuuritapahtumaviikolla oli paljon musiikkiesityksiä ja muuta taidetta. Vaivaan nähden tapahtumat olivat hieman pettymys. Yhdistys aloitti kolmikantayhteistyön ”Stockmann – Paulig – Museokahvila”. Eräänlainen historiapainotteinen konsulenttityö Stockmannin Herkussa. Kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä. Aloitimme kirpputoritoiminnan Manhattanin Kirppis Centerissä. Tämä on puheenjohtajan yksityinen kirpputori, joka on kuitenkin helpottanut häntä suoriutumaan toiminnan päärahoittajana. Tällä tavalla on myös päästy eroon yhdistyksen turhista tavaroista.

 

Yhdistyksen toiminta kehittyi vuoden aikana yhä keskeisemmin toimimaan Museokahvilan ympärillä, Turussa. Tämä on luonnollista, koska  toimintaa kehitettiin siihen suuntaan, että syksyllä 2004 yhdistys tuli käytännössä omistusjärjestelyjen kautta kokonaan Museokahvilan kalusteiden ja kokoelmien omistajaksi. Turun kauppahallin Museopuoti siirtyi myös yhdistyksen haltuun. Kauppahallin museopuodissa on näyttelytoimintaa ylläpidetty matalammalla profiililla ja käytännössä vaihdettu esineitä ainoastaan sesonkien mukaan. Museokahvila sai myös oman varastotilan samasta taloyhtiöstä missä toimii. Puheenjohtaja Mikael Andersson lahjoitti kokoelmansa kokonaisuudessaan yhdistykselle säilyttäen kuitenkin elinikäisen päätäntäoikeuden kokoelmien kehittämisen suhteen. Kokoelmat keskittyvät kolmeen aiheeseen:

Kahvi, Turku ja pula-aika. Yleisellä tasolla esineet ovat ennen viivakoodia  (70 ja 80 –luvun taite).

 

 

Wanhanajan Puoti – Yhdistys ry:n ja  yhdistyksen keskuspaikassa, Turussa sijaitsevan museokahvilan toimintakertomus v 2003.

 

Vuosi alkoi joulunäyttelyn vielä jatkuessa Turun Kulttuurikeskuksen Brinkkalan Galleriassa. Näyttely saavutti suuren suosion, kävijämäärän ollessa lähes 15 000.

 

Turun kauppahallin museopuodissa jatkui teemanäyttelyiden sarja sesongin mukaan mm. pääsiäinen joulu jne.

 

Pitkään hautuneet suunnitelmat museokahvilan avaamiseksi etenivät melko pian.

 

Yhdistyksen kevätkokous vietettiin Keräilyn Maailman keräilytapahtumassa Turun Messukeskuksessa 18.05, jossa mm. yhdistyksen hallitus oli tekemässä pr-työtä yhdistyksen hyväksi. Lisäksi tilaisuus oli hyvä keräilytavaran myynti- ja hankintatilaisuus.. Myöhemmin vietimme myös museokahvilan avajaisten kenraaliharjoituksia. Museokahvilan avajaisviikko olikin yhtä pyöritystä, jopa ruuhkaan asti.

 

Kesällä tehtiin yhdistyksen retki Pyhtäälle Pyroll Groupsin pakkausmuseoon. Vierailuisäntinä toimivat vieraanvaraiset Uusitalot, jotka edustivat jäsenkuntaamme Itä-Suomessa.

Helsinkiläinen Kamarineuvos Kari Rahiala opasti meille paikkoja  Pyhtäältä Helsinkiin. Matka oli antoisa ja tiivis.

 

Yhdistyksen jäsenillä oli vuoden aikana useita näyttelyitä  ympäri Suomea. Vaasalainen

varapuheenjohtajamme Veli Koski ahkeroi näyttelytoimintansa kanssa. Näyttelyitä oli mm. Waasalandiassa, Automuseossa ja Tuurin kauppakeskuksessa. Orimattilassa valmisteltiin tulevaa pullomuseota. Turussa avustimme Maakuntamuseota mm. lainaamalla noin 650 esinettä SOK:n puotinäyttelyä varten. Tämä oli ensimmäinen puotinäyttely Kylämäessä ja se onnistui yli odotusten.

Marttilassa Aila Aumala jatkoi Nostalgia Museonsa kehittämistä ja lainasimme hänelle noin 300 K-kauppaan sopivaa esinettä. Jäsenten vierailuja harrastettiin jonkin verran, mutta enemmänkin olisi voinut vierailla, mikäli olisi ollut enemmän aikaa.

 

Kauppahallissa ei ehditty vaihtamaan suunniteltua määrää näyttelytavaraa, mutta kuitenkin jotakin. Oma näyttelytoiminta keskittyi museokahvilaan ja lehdistö auttoi artikkeleillaan asiakasvirran ohjaamisessa luoksemme. Esine dokumentointi alkoi kahviaiheesta. Yleisön tavara lahjoitukset ja

–kannustus oli merkittävää. Joulunäyttelymme sai myös suuren huomion lehdiltä ja yleisöltämme.

 

Joulukuun alussa autoimme myös muita näyttelyitä kuten Turun Brinkkalassa järjestettyä näyttelyä ja lavastimme myös Turun Sotilaskotiyhdistyksen 85-vuotisnäyttelyn vanhoine Sotilaskoteineen ja eri aikakausien sotilaspukuisine nukkeineen. Vuosi meni paljolti suhteiden rakentamisessa, johon  laajakaista liittymä oli oiva väline. Yhdistyksen omat kotisivut www.wanhapuoti.com  saivat myös alkunsa ja siirryimme merkittävän askeleen eteenpäin teknologiassa. Taloudellisesti vuosi oli täällä Turussa raskas kaikkine museokahvila investointeineen, mutta puuhamiehet maksoivat kaiken itse.

Yhdistys otti täten myös ison askeleen kohti omaa virallisempaa kahvi- ja kauppaerikoismuseota.

 

Yhteenvetona voimme todeta, että vuosi oli alallamme, mielenkiintoinen ja tapahtumarikas, mutta myös rankka ja erittäin työteliäs vuosi. Yhdistystoimintamme sai arvostusta ja  tuli tunnetuksi yhä useammalle. Kokoelmat kehittyivät, joka suunnassa, eikä työ varmastikaan  mennyt hukkaan.

 

Puheenjohtaja Mikael Andersson


 

 

 

 


Olet tässä: Etusivu/hakemistoon-Yhdistys-Yhdistyshistoriaa-Toimintakertomuksia

>>Seuraava otsikko: Yhteistyöproj.


 

Built with Enersoft SiteGenWiz Freeware Ed.