Yhdistys
Museokahvila
Ajankohtaista
Tukeminen
Kahvilan historiaa
Kokoelmat yms.
Kahvilan näyttelyt · Turun Kauppahalli · Muut sivunäyttelyt

KAHVILAN HISTORIAA (2003 - 2014)

 

 

Wanhanajan Puoti - Yhdistys ry:n lippulaiva on kehittyvä Wanhanajan Puoti Museokahvila!

 

Kahvila tai oikeammin museo sai alkunsa nopeiden ja rohkeiden ratkaisujen kautta. Kauan oli jo haaveiltu yleisellä tasolla pysyvämmästä näyttelystä, mutta loppujen lopuksi kaikki kävi nopeasti ja ajankohta ja paikka oli kohtalon sanelema juttu.                                                              

 

Yhdistyksen puheenjohtaja Mikael Andersson oli tullut säilytystilojen suhteen tienpäähän kokoelmien kasvettua valtaviksi.


Yhdistyksen perustajiin kuuluva ja ensimmäinen rahastonhoitaja Simo Juvala kiinnostui yhteistyöstä. Hänellä oli ollut jo vuosia sopivan pysyvän näyttelyn aikaansaaminen johonkin sopivaan kahvilaan.


Aluksi oli meille syntyä vaativampikin kahvilatoiminta Turun Maakuntamuseon Kuralan, Kylämäkeen, jossa suunniteltiin yhteistyöprojektia kesän 2003 kauppanäyttelyä varten. Kahviotoiminta oli nimittäin sieltä vapautumassa kesällä 2003. Tilat ja miljöö olisivat olleet mitä fantastisimmat, mutta näyttelymielessä hyvin rajoitetut museon puolelta. Tämä oli suurin syy meidän pois jäämiseksi lopullisesta tarjouskilpailusta. Lisäksi kahviotoiminta olisi saattanut olla liian suurta meidän resursseihin nähden ja vaatinut useamman palkatun henkilön palkkaamista. Siis, olisi ollut liian monta riskitekijää.


·       TTurun Kulttuurikeskuksen pyynnöstä syntyi yyhteistyöprojekti, jossa Mikael järjesti suuren jJouluaiheisen kauppa- ja pakkausnäyttelyn Brinkkalan GGalleriaan Turun Kulttuurikeskuksen tiloihin. Yli ppuolivuotta kestävän intensiivisen jouluaiheeseen kkeskittymisen johdosta kokoelmat kasvoivat niin lllaajoiksi, että tavaramäärää ei enään saanut mmahtumaan Kauppahallin Museopuotiin eikä tavaroita ppullollaan olevaan kotiin. Turun Kauppahallista ei jjärjestynyt lisää varastotilaa joten ainoaksi

m mahdollisuudeksi jäi vuokratun tilan etsiminen kodin lllähistöltä.


Läheltä kotia, isommasta toimistotilasta löytyi tilapäinen kohtuuhintainen varasto, johon tavarat päätyivät.


Vuokrasopimus purettiin kesken sopimuksen, koska toimistotiloihin löytyi vuokralainen ja se aiottiin remontoida. Vuokranantaja oli ystävällinen ja antoi toisen omistamansa tilan naapuritalosta vastikkeetta kahdeksi kuukaudeksi. Tällöin vaadittiin nopeita ratkaisuja ja kahvila idea kypsyi lopulliseen muotoonsa. Näyttelyn pystyttäminen onnistui, kun saimme suunnitella suhteellisen rauhassa, toteuttaa ja järjestellä asioita ilman vuokrakuluja. Tästä olemme kiitollisia vuokranantajalle.


Tilat soveltuivat yllättävän hyvin ilman suurempia investointeja pieneksi näyttelytilaksi kannatuskahviloineen. Kaikki tehtiin talkoilla ja toteutettiin paljolti kierätetyn ja lahjoitetuin kalustein. Tällä tavoin perustamiskulut jäivät onneksi kohtalaisen pieniksi.


Vastaperustetulla yhdistyksellä ei ollut varoja, joten kaikki jäi puuhamiesten maksettavaksi ja riskinotoksi, kuten yrittämisessä yleensäkin. EU-rahoja ja starttirahoja ei saatu, koska sijaintimme oli silloisen tukivyöhykkeen ulottumattomissa olisi pitänyt sijaita Varissuolla tai Kupittaan alueella. Ei tällaista tietenkään voinut tietää ja ratkaisut oli tehtävä erittäin pian, koska isoa tavaramäärää ei mielellään lähde moneen kertaan siirtelemään paikasta toiseen.


Näyttelytoiminta mahdollistui pitkälle, koska Riitta Andersson lupautui talkoolaisena ilmaiseksi työhön koko kesäksi. Lisäksi puuhamiesten talkoohenkisyys on mahdollistanut toiminnan. "Harrastus mikä harrastus".

Jatkuvuuden kannalta ratkaisevaa oli Riittan suostuessa osapäivätyöntekijäksi minimipalkalla ja runsaaseen talkootyöhön puuhamiesten auttaessa kykyjensä mukaan.

 

Vain aito kiinnostus näiden asioiden jatkuvuuden turvaamiseksi saa ihmisen uhrautumaan ja tällä tavoin luopumaan esim. turvallisesta vakituisesta työpaikastaan.

Helpompi olisi ollut pistää kaikki tavarat "naftaliiniin" johonkin halpaan varastoon maaseudulle ja käydä yksikseen niitä ihailemassa silloin tällöin.

Tämä olisi ollut moraalitonta yleisöä kohtaan.


Kahvilan sijainti ratkesi siis paljolti syistä, jotka sattumalta tulivat eteen. Muita tärkeitä syitä olivat käytännön syyt, kuten oli oltava lyhyt pyörä- tai kävelymatka Riitta ja Mikael Anderssoneille kotoa ja työpaikoilta. Tämä siksi, että heillä autottomina olisi mennyt kohtuuttoman paljon aikaa matkoihin varsinaisen toiminnan pyörittämisen sijasta.


Toiminta alkoi siis maanantaina19.05.2003 ja päättyi syksyllä 2014.

 

 

 

Trubaduuri Tom Gardberg esiintyy!

 

 

Tuija Saura laulaa Isänmaallisia lauluja!

 

 

 

Mikään ei estä meitä tulevaisuudessa siirtymästä puolet isompiin, sopivimpiin ja aitoihin vanhoihin kaupantiloihin, mikäli jostakin ilmaantuu sopivampi, hyväkuntoinen, kohtuuhintainen ja vaikka kaupallisesti vilkkaampi paikka.


Mikäli löytyy halukkaita rahoittajia tai muita hyviä vihjeitä toimintamme talouden edistämiseksi kuten rahoituslähteitä ja konkreettista apua erilaisten anomusten täyttämisessä toivomme ja odotamme kiitollisin mielin yhteydenottoja.


Tukea ja lahjoituksia vastaanotetaan ilomielin!

 

Yhdistyksen puheenjohtaja Mikael Andersson oli tullut säilytystilojen suhteen tienpäähän kokoelmien kasvettua valtaviksi.


Yhdistyksen silloinen rahastonhoitaja Simo Juvala kiinnostui yhteistyöstä. Hänellä oli ollut jo vuosia sopivan pysyvän näyttelyn aikaansaaminen johonkin sopivaan kahvilaan.


Aluksi oli meille syntyä vaativampikin kahvilatoimintaa Turun Maakuntamuseon Kuralan, Kylämäkeen, jossa suunniteltiin yhteistyöprojektia kesän 2003 kauppanäyttelyä varten. Kahviotoiminta oli nimittäin sieltä vapautumassa kesällä 2003. Tilat ja miljöö olisivat olleet mitä fantastisimmat, mutta näyttelymielessä hyvin rajoitetut museon puolelta. Tämä oli suurin syy meidän pois jäämiseksi lopullisesta tarjouskilpailusta. Lisäksi kahviotoiminta olisi saattanut olla liian suurta meidän resursseihin nähden ja vaatinut useamman palkatun henkilön palkkaamista. Siis liian monta riskitekijää.


Kaikki sai alkunsa Turun Kulttuurikeskuksen pyynnöstä, jolloin syntyi yhteistyöprojekti, jossa Mikael järjesti suuren jouluaiheisen kauppa- ja pakkausnäyttelyn Brinkkalan Galleriaan Turun Kulttuurikeskuksen tiloihin. Yli puoli vuotta kestävän intensiivisen jouluaiheeseen keskittymisen johdosta kokoelmat kasvoivat niin laajoiksi, että tavaramäärää ei enään saanut mahtumaan Kauppahallin Museopuotiin eikä tavaroita pullollaan olevaan kotiin.Turun Kauppahallista ei järjestynyt lisää varastotilaa joten ainoaksi mahdollisuudeksi jäi vuokratun tilan etsiminen kodin lähistöltä.


Pari korttelin päässä silloisesta kodista löytyi tilapäinen kohtuuhintainen aluksi varasto ja eräiden vaiheiden jälkeen liiketila, johon tavarat päätyivät.


Tämän piti olla tilapäinen ratkaisu, joka kuitenkin on tyydyttänyt tarpeemme ainakin toistaiseksi. Tilat soveltuivat yllättävän hyvin ilman remonttia ja vuokranantaja oli joustava, joka helpottiasettumistamme nykyisiin tiloihin.

Nämä tilapäisiksi tiloiksi aijotut tilat ovat olleet aktiivisessa käytössä jo vuodesta 2003 siis jo lähes

7-vuotta!

 

Eri kulttuurirajoja ylittävää ohjelmaaa!

 

Museokahvilassa on järjestetty monipuolisesti yhteistyönä muiden kulttuurin harjoittajien kanssa tasokkaita ohjelmallisia teemapäiviä useiden näyttelyiden yhteydessä. Alla muutamista tapahtumista hieman kuvasatoa.

 

 

Pentti Viherluodon sävellyksiä esittää hänen ainoa

lapsensa Virpi Metsätähti.

 

 

 Laulelman Ystäviä!

 

 

Mieskuoro Laulun Ystävien kvartetti! 

 

 

Turun Kaupungin Orkesterin sellisti Andreas Helling

 ystävineen esiintyy!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 


Olet tässä: Etusivu/hakemistoon-Museokahvila-Kahvilan historiaa

>Pääotsikkoon: Tukeminen

>>>Alaotsikot: Kahvilan näyttelyt Turun Kauppahalli Muut sivunäyttelyt


 

Built with Enersoft SiteGenWiz Freeware Ed.