Yhdistys
Museokahvila
Kokoelmat yms.
Nautintoaineet
Muut elintarvikkeet
Sekatavarat
Maito- ja tuoretuot. · Kuivatavarat · Juomateollisuus

KUIVATAVAVARAT

 

 

Sokeri ja makeanhimo on eräs maailman vanhimpia nautintoaineitamme. Suomessa sokerin teollinen tuotanto alkoi Turussa ja melko myöhään vasta v 1756. Sokeri valmistettiin pitkään eri kokoisiksi topiksi. Topat tiivistyivät valmistusvaiheessa ympäri pyörivissä lieriöissä, niiden kärkeen. Kärjet olivatkin kaupoissa suosituimpia, koska niiden muruset kestivät kauemmin sulaa esim. niitä imeskeltäessä kahvikupposen ääressä. Toppasokerin käyttö hiipui, kun helpommin käytettävät sahatut palasokerit kehittyivät ja halpenivat. Viimeinen pienempi erä toppasokeria valmistettiin vielä v 1957 Vaasan sokeritehtaalla.

 

 

Sokeri oli ennen arvotavaraa ja sitä ostettiin irtotavarana. Sitä säilytettiin lukollisissa purkeissa, jotta pikkuväki ei käynyt luvatta verottamassa tätä arvotavaraa

 

 

 

 

.

 

 

Synteettisistä makeutusaineista Sakariini  oli pisimpään käytössä ja se keksittiin jo 1800 -luvun lopussa. kun sokerista on ollut pulaa esim. sota-aikoina on se korvattu keinomakeutusaineilla.

 

 

 

 

 

Sekatavarakaupan kuivatavararyhmään kuuluvia tuotteita 1930-1970 -luvulta.

 

 

 

Keksejä myytiin ennen sotia paljon vielä irtomyynnissä. Yläkuvassa on aito vanhan kaupan keksiteline noin 1920 -luvulta.

 

        

 

 

 

 

 

 

 


Olet tässä: Etusivu/hakemistoon-Kokoelmat yms.-Muut elintarvikkeet-Kuivatavarat

>Pääotsikkoon: Maito- ja tuoretuot. >>Seuraava otsikko: Juomateollisuus


 

Built with Enersoft SiteGenWiz Freeware Ed.